Barvířské rostliny. Možnosti produkce rostlinných barviv. - Smržová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se zabývá barvířskými rostlinami a možnostmi jejich využití. Úvod je věnován rozdělení rostlinných barviv a historii využívání barvířských rostlin. V další části je zpracován přehled barvířských rostlin a barev z nich získávaných, je také uvedena metodika postupu barvení. V závěru práce jsou zpracovány údaje o botanické charakteristice, požadavcích na prostředí a pěstování 8 vybraných barvířských rostlin. Součástí práce je databáze barvířských rostlin.
Dye plants. Dye plants production possibilities.
Keywords: barvířské rostliny; přírodní barviva; mořidla; Boryt barvířský (Isatis tinctoria); Kručinka barvířská (Genista tinctoria); Mařinka barvířská (Asperula tinctoria); Mořena barvířská (Rubia tinctorum); Rdesno barvířské (Polygonum tinctorium); Rmen barvířský (Anthemis tinctoria); Rýt barvířský (Reseda luteola); Světlice barvířská (Carthamus tinctorius); dye plants; natural dyes; mordants; Woad (Isatis tinctoria); Dyer's Greenweed; (Genista tinctoria); Dyer's woodruff (Asperula tinctoria); Madder (Rubia tinctorum); Dyer's knotweed (Polygonum tinctorium); Yellow Camomile (Anthemis tinctoria); Weld (Reseda luteola); Safflower (Carthamus tinctorius)