Metoda Kreslení pravou mozkovou hemisférou z pohledu výtvarného vzdělávání - Davidová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce předkládá kriticko-srovnávací studii, věnovanou analýze metody tzv. Kreslení pravou mozkovou hemisférou a její komparaci s tradičními výukovými modely kreslení. Text vychází v první řadě z rozboru metodických materiálů Betty Edwardsové (autorky knihy Naučte se kreslit pravou mozkovou hemisférou) a ty konfrontuje s nejnovějšími poznatky z oblasti neurovědy, zabývajícími se problematikou lokalizace kreativních výkonů. Cílem práce je kriticky poukázat na rozdíly v pojetí výukových metod kresby, jejich odbornou podloženost a aktualizovat jejich kreativní a studijní potenciál pro sféru výtvarného vzdělávání.
Method of Drawing on the right side of the brain from the perspective of art education
Keywords: lateralizace hemisfér; lidský mozek; kreativita; logika; kresba; Betty Edwardsová; lateralizace hemispheres; human brain; creativity; logic; drawing; Betty Edwards