Faktory ovlivňující ekonomické ukazatele produkce mléka - Kleinová, Anna (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem práce bylo vyhodnocení faktorů ovlivňujících vybrané ekonomické ukazatele výroby mléka ve zvoleném zemědělském podniku v průběhu dvou let (2007 a 2008). Bylo zhodnoceno složení krmných diet, jejich optimalizace a také technika krmení ve stáji. Z produkovaného mléka byly na základě rozborů stanoveny obsahy základních složek ovlivňujících zpeněžování v jednotlivých měsících. Dále jsou zmíněny ukazatele reprodukce. Zhodnocení vybraných provozně ekonomických ukazatelů výroby mléka bylo provedeno na základě údajů o nákladech a výnosech ve zvolené stáji. Směsná krmná dávka je zavážena dvakrát denně a sestavována poradenským způsobem podle výsledků laboratorních rozborů krmiv. V obou letech byla sestavena optimálně, s mírným nadbytkem dusíkatých látek a sušiny u produkčních dojnic a s deficitem sušiny v krmné dávce suchostojných dojnic (asi 9 %). Obsah tuku a bílkovin byl poměrně stabilní, s poklesem v letních měsících. V roce 2008 byl jedenkrát překročen limit pro somatické buňky (o 3 %) a jedenkrát pro celkový počet mikroorganismů (o 36 %). Ukazatele reprodukce vykazovaly meziroční zlepšení hodnot, výjimku představovala délka mezidobí. Došlo také ke snížení počtu krav na 3. a dalších laktacích a tedy i k poklesu jejich dlouhověkosti. Nejvíce se na nákladech podílela krmiva vlastní a nakoupená (celkem 33,3%). V roce 2007 vznikla z každého litru prodaného mléka ztráta, při zahrnutí veškerých výnosů se hospodářský výsledek posunul do hodnot kladných. Za rok 2008 bylo dosaženo zisku na jeden litr prodaného mléka, výroba dosáhla rentability 3,64 % a celkový hospodářský výsledek se zvýšil.
Influence of different factors for economic parameters of milk production
Keywords: dojnice; výživa; reprodukce; produkce mléka; ekonomika výroby mléka; dairy cows; nutrition; reproduction; milk production; the economics of milk