Proměny estetiky ošklivosti v literatuře 19. století. - Nagyová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se prostřednictvím rozboru vybraných literárních děl 19. století pokusí odpovědět na otázku, zda se mezi romantismem a dekadencí nějak podstatně proměnilo využívání a pojímání motivu ošklivosti, ať se jedná o ošklivost tělesnou či ošklivost prostředí (?příroda? proti (velko)městu ap.). Východiskem bude estetika romantismu se svým využíváním ohyzdnosti a grotesknosti, pozornost bude věnována využívání různých druhů ošklivosti v literatuře naturalismu a v neposlední řadě také vyústění zmíněných ?- ismů? v literatuře fin de si?cle. Práce se pokusí zachytit proměny vztahů mezi ošklivostí a zlem, ošklivostí a chorobností či ošklivostí a (ne)přirozeností.
Transformations of the Aesthetic of Ugliness in 19th Century Literature
Keywords: Ugliness; Romantismus; Dekadence; Umberto Eco; Groteskno; Romanticism; Decadence; Umberto Eco; Grotesque