Zahraničně obchodní vztahy České republiky a Španělska - Knoz, Oldřich (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem této bakalářské práce je problematika zahraničně obchodních vztahů mezi Českou republikou a Španělskem. Hlavním cílem této práce je zhodnotit vývoj zahraničního obchodu mezi Českou republikou a Španělskem a vymezit hlavní faktory, který tento obchod ovlivňují. V teoretické části se práce zabývá, za pomoci literární rešerše, teorií mezinárodního obchodu, vymezení základních pojmů a vybraných organizací a smluv, které s mezinárodním obchodem souvisí. V praktické části se práce věnuje daným faktům ohledně českého zahraničního obchodu, španělského zahraničního obchodu, vzájemného zahraničního obchodu a faktorům ovlivňující vzájemný zahraniční obchod. V závěru jsou sumarizovány jednotlivá fakta o vývoji zahraničního obchodu mezi Českou republikou a Španělskem. Práce obsahuje resumé ve španělském a anglickém jazyce.
Foreign trade relationship between the Czech Republic and Spain
Keywords: dovoz; vývoz; bilance zahraničního obchodu; zahraniční obchod; protekcionismus; import; export; foreign trade balance; foreign trade; protectionism