Komparativní analýza českého a francouzského práva obchodních společností a rozbor příslušné právní terminologie - Kasková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním cílem této bakalářské práce je komparativní analýza úpravy obchodních společností v platném právu České republiky a Francie. Sekundárním cílem je rozbor příslušné právní terminologie. Práce je rozdělena do pěti kapitol, které se následně dělí na dílčí podkapitoly. První kapitola popisuje vývoj a aktuální prameny obchodního práva v České republice a ve Francii. Druhá kapitola je zaměřena na základní instituty spojené se vznikem, fungováním a zánikem obchodních společností v obou zemích. Obsahem třetí kapitoly je typologie obchodních společností v platném právu České republiky a Francie. Čtvrtá kapitola se zabývá samotnou komparativní analýzou těchto dvou aktuálních úprav včetně jejich historického vývoje. Poslední kapitula obsahuje rozbor příslušné francouzská právní terminologie a francouzsko-český glosář. Práce je zakončena závěrem, shrnujícím hlavní poznatky a resumé ve francouzštině.
Comparative analysis of the Czech and French corporate law and analysis of the relevant legal terminology
Keywords: komparativní analýza; obchodní společnosti; francouzské obchodní právo; právní terminologie; comparative analysis; business companies; French commercial law; legal terminology