Možnosti uplatnění metody dílčího oslabení výkonu v praxi - Prokopcová, Miloslava (Jihočeská univerzita, 2008)
Metoda dílčího oslabení výkonu rozvíjí kognitivní funkce u dětí ve všech oblastech poznávání: optické a akustické vnímání, prostorové orientace, intermodality, seriality, rozvíjí motorické schopnosti, řeč a komunikaci. Zároveň také rozvíjí sociální vztahy, morálně-etické principy a přispívá k celkovému rozvoji dětské osobnosti v předškolním a mladším školním věku. Diplomová práce je členěna do sedmi hlavních kapitol. První až třetí kapitola mimo jiné pojednává o historii metody, etiologii, klinických příznacích, výskytu, diagnostice a nápravě dílčího oslabení výkonu. Ve čtvrté kapitole je rozebrána psychologická charakteristika dětí předškolního věku. Pátá kapitola ukazuje testování dětí zrakově a sluchově postižených. Šestá kapitola reflektuje etickou problematiku práce s dětmi. Závěrečná kapitola ukazuje odborně zpracované kazuistiky.
The Possibilities Exercise of Method Partial Weakening Operation in Practise
Application method onto work with preschool and younger school age children and with it connected ethic questions.
Keywords: dílčí oslabení výkonu; optické vnímání; akustické vnímání; prostorová orientace; intermodalita; serialita; zrakové postižení; sluchové postižení; hyperaktivita; hypoaktivita; specifické poruchy učení; etika; partial weakening operation; optical sensation; acoustical sensation; cubic orientation; intermodalita; serialita; optical handicap; acoustical handicap; hyperactivity; hypo-activity; specific learning disorders; ethic