Komparativní analýza české a francouzské ústavní úpravy legislativní moci a rozbor příslušné právní terminologie - Kuthanová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce s názvem Komparativní analýza české a francouzské ústavní úpravy legislativní moci a rozbor příslušné právní terminologie pojednává o rozdílné ústavní úpravě legislativní moci v České a ve Francouzské republice. Práce je rozdělena na část praktickou a část teoretickou. Teoretická část popisuje úpravu legislativní moci nejprve v České republice a poté ve Francouzské republice. V praktické části autorka nejprve provádí komparativní analýzu české a francouzské ústavní úpravy legislativní moci, zhodnocuje míru její podobnosti a odlišnosti, poté se věnuje rozboru vybraných francouzských právních termínů a vytváří francouzsko-český glosář. Práci uzavírá francouzské résumé. Primárním cílem této práce je potvrdit nebo vyvrátit hypotézu, že francouzský Parlament má v současné ústavní úpravě slabší postavení než ten český. Jejím sekundárním cílem je pak rozbor příslušné právní terminologie.
Comparative analysis of Czech and French constitutional regulation of the legislative power and analysis of relevant legal terminology
Keywords: Ústava ČR; Ústava FR; legislativní moc; parlament; legislativní proces; komparace; francouzská právní terminologie; rozbor právních termínů; Constitution; legislative power of the Czech Republic; legislative power of the French Republic; parliament; legislative process; comparaison; French legal terminology; analysis of legal terms