Financování neziskových organizací v oblasti ochrany spotřebitele - Kocourek, David (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce se věnuje analýze forem financování konkrétní neziskové organizace v oblasti ochrany spotřebitele a přípravě návrhu na zlepšení včetně jeho ekonomického zhodnocení. Práce je zaměřena na Občanské sdružení spotřebitelů TEST. První část práce tvoří literární rešerše. V rámci vlastní práce byly nejprve stanoveny pracovní hypotézy, které byly následně vyhodnoceny na základě údajů získaných během rozhovoru s místopředsedou správní rady OSS TEST, panem Mgr. Karlem Pavlíkem, MBA, resp. na základě informací zjištěných od cca 200 respondentů prostřednictvím dotazování. Při formulaci návrhů na zlepšení jsem se soustředil především na možnosti získání dalších předplatitelů časopisu dTest, což úzce souvisí s posílením finanční nezávislosti sdružení. Doporučil jsem uspořádat prezentace OSS TEST v obchodních (nákupních) centrech v jednotlivých krajských městech ČR; dále by podle mého názoru mohlo být přínosné také uveřejnění reklamy v tisku.
Funding of non-profit- organizations in the area of consumer protection
Keywords: financování; neziskové organizace; ochrana spotřebitele; financing; non-profit organisation; consumer protection