Turismus v chráněných oblastech - Chromá, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Turismus je možné definovat jako mnohavrstevný vztah návštěvníků a destinace. Atraktivita území hraje v tomto vztahu klíčovou roli. Předložená práce hledá odpověď na otázku, co vlastně motivuje lidi k návštěvě a jaká jsou očekávání, která návštěvníci mají vůči danému území. Teoretická část obsahuje poznatky z odborné literatury týkající se kvalitní přírody jako turistické atraktivity a problematiky propagace turistické destinace. Empirická část se opírá o data získaná pomocí ankety, která se uskutečnila prostřednictvím sociální sítě facebook a jejímiž respondenty byli návštěvníci města Horní Planá. Na základě dosažených výsledků lze konstatovat, že nejčastějšími návštěvníky, jsou sportovně založení lidé, kteří území navštěvují z důvodu krásného prostředí, které je protkané dobře značenými turistickými a cyklistickými trasami.
Tourism in protected areas (Šumava Protected Landscape Area Case)
Keywords: turismus; ochrana krajiny; tourism; landscape protection