ETF fondy jako alternativa kolektivního investování - Zámečníková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2022)
V této diplomové práci se zabývám ETF fondy jako alternativou kolektivního investování. V teoretické části práce je definováno kolektivní investování, jeho výhody a nevýhody. Další kapitoly se věnují jeho historii ve světě i v České republice, právní úpravu kolektivního investování v České republice a subjekty kolektivního investování. V další kapitole teoretické části jsou popsány ukazatele výkonosti a rizika fondů. Poslední kapitola teoretické části je věnována charakteristice ETF fondů, rozlišení základních rozdílů od ostatních fondů kolektivního investování a hlavní kategorie ETF fondů. Pro praktickou část jsem si zvolila 15 ETF fondů a 10 aktivně spravovaných fondů, pro které byla vypočtena výnosnost, výnosnost se zohledněním rizika a ukazatele rizika. Zvolené ukazatele se zohledněním rizika jsou Sharpův index, Treynorův index a Jensenova metoda výpočtu koeficientu Alfa, ukazatele rizika byly vybrány směrodatná odchylka a Value at risk. Data byla využita měsíční a časová perioda byla stanovena na 5 let. Na závěr byly srovnány vypočtené hodnoty, stanoveno, zda je výhodnější investice do ETF či do aktivně spravovaných fondů a doporučeny fondy pro drobného investora. Data byla využita od roku 2017 do konce roku 2021, tedy vývoj použitých dat ovlivnila epidemie Covid-19, která působila negativně na ceny cenných papírů a tím také na fondy, které s těmito cennými papíry obchodují.
ETF funds as an alternative to collective investment
Keywords: kolektivní investování; ETF; fondy; burzovně obchodovaný fond; podílový fond; collective investment; ETF; funds; exchange traded funds; mutual funds