Pojištění obtížně pojistitelných a nepojistitelných osob v životním a úrazovém pojištění - Domínová, Nicol (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce je rozdělena do několika částí, z nichž jednou je teoretická část, která pojednává o základních pojmech, definicích a charakteristikách týkajících se tak rozsáhlé problematiky, jakou pojištění, pojišťovnictví a pojistitelnost bezesporu je. V dnešní době existuje množství osob, které jsou, v souvislosti s životním a úrazovým pojištěním, obtížně pojistitelné, až nepojistitelné. Tyto skupiny osob jsou klíčové pro mou bakalářskou práci. V praktické části totiž analyzuji mnoho statistických údajů o těchto osobách žijících na území okresu České Budějovice. Cílem mé bakalářské práce je, na základě údajů získaných od Všeobecné zdravotní pojišťovny, zmapovat počet obtížně pojistitelných až nepojistitelných osob v daném okresu a následně navrhnout nový pojistný produkt právě pro tuto skupinu obyvatel tak, aby mohly být do pojistného procesu životního či úrazového pojištění přijaty, popř. za jakých podmínek. Mnou navržené úpravy kalkulace pojistného v úrazovém i životním pojištění poukázaly na skutečnost, že osoby, které jsou v dnešní době, vzhledem k jejich zdravotnímu stavu, obtížně pojistitelné až nepojistitelné, by mohly být do pojištění přijaty bez výluk nebo úprav pojistných částek. V souvislosti s výpočty pojistného v životním pojištění by měli dražší pojistné na základě určené střední délky života. V neživotním pojištění by naopak měli vzhledem k nižší rizikovosti pojistné levnější.
The insurance of hardly acceptable and not acceptable people in life insurance and casualty insurance
Keywords: odškodnění; pojištění; životní pojištění; úrazové pojištění; obtížně pojistitelé; nepojistitelné; návrh výpočtu pojistného; indemnity; insurance; life insurance; casualty insurance; hardly acceptable; not acceptable; suggestion of the insurance calculation