Analýza pitného režimu studentů Vysokého učení technického v Brně - Pulkrábová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem této diplomové práce je "Analýza pitného režimu studentů Vysokého učení technického v Brně". V teoretické části této práce jsem se zabývala vodou z hlediska její funkce v těle, druhy různých vod, spotřebou a její úpravou. Také jsem se věnovala tématu dehydratace. Dále zde byly zmíněny druhy nealkoholických nápojů, alkoholických nápojů a nespočet doporučení a zásad pro pitný režim. Samostatnou kapitolou bylo i mléko a na závěr vylučovací soustava a její funkce. Hlavní částí je výzkum, který probíhal pomocí dotazníkového šetření, kterého se účastnilo 1224 respondentů. Výsledky ukazují, že studenti pijí několikrát v průběhu dne a to dostatečné množství tekutin. Jejich preferovaným nápojem je kohoutková voda, která je ideální tekutinou pro pitný režim. Studenti však nepijí úplně pravidelně. Často až s pocitem žízně. Alkohol pije 82% z nich a to v přijatelné míře. 65 % studentů pije kávu a téměř většina dodržuje její doporučené množství.
Analysis of drinking regime students of University of Technology Brno
Keywords: voda pitný režim alkohol káva nápoje; water drinking regime alcohol coffee drinks