Účinek kosmetických masáží na vybranou skupinu žen - Dvořáková, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce zkoumá vliv kosmetických masáží na vybranou skupinu žen, výzkum se týká jak vlivu pravidelných masáží a péče na hydrataci a celkový stav pleti, tak vlivu kosmetických masáží na psychický stav dotázaných. Teoretická část definuje pojem a význam masáže, složení a funkci kůže, vysvětluje proces stárnutí pokožky. Úkolem v praktické části bylo potvrdit předpoklady, že pravidelná kosmetická masáž má pozitivní vliv na stav pleti, zvyšuje hladinu hydratace pokožky a tím zpomaluje stárnutí a oddaluje tvorbu vrásek. Předpoklady se ukázaly jako správné. Kosmetické masáže působí na stav pleti i psychickou pohodu žen pozitivně.
Effect of cosmetic massage on a selected group of women
Keywords: masáž; kosmetická masáž; kůže; vráska; stres; psychika; hydratace; massage; facialmassage; skin; wrinkles; stress; pchysic; hydration