Přeprava nebezpečných látek (ADR) a postup složek IZS při dopravní nehodě vozidla přepravující nebezpečné látky. - Lhotský, Petr (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce je zaměřena na přepravu nebezpečných látek a postup složek integrovaného záchranného systému pro dopravní nehodě. Jsou zde zahrnuty oblasti, jako je platná legislativa, výcvik řidičů, povinné doklady, povinná výbava vozidla a kontrola vozidla Policií ČR. Spolupráce jednotek integrovaného záchranného systému / hasiči, policie, rychlá lékařská pomoc/ je během společného zásahu u dopravní nehody vozidla přepravující nebezpečné látky už od příjezdu na místo nehody. Hlavní pozornost je věnována policejní činnosti. Empirická část se týká zkoumání znalostí v oblasti přepravy nebezpečných látek pomocí dotazníku. Je rozdělen na tři části. V první části dotazníku jsou shromážděny základní informace o respondentovi. Druhá část zjišťuje všeobecné znalosti o přepravě nebezpečných látek. Třetí část je zaměřena na znalostí postupů a činností v místě nehody. V závěru práce jsou uvedeny některé doporučené formy ke zlepšení přepravy nebezpečných látek po pozemních komunikacích a také příprava postupu Policie ČR při společném zásahu.
Transportation of dangerous materials (ADR) and procedure of subdivisions IZS in the traffic accident of a vehicle transportating dangerous materials.
Keywords: Nebezpečná látka; dopravní nehoda; Integrovaný záchranný systém; Dohoda ADR; Policie ČR; mimořádná událost; riziko; Dangerous substance; traffic accident; integrated emergency system; agreement ADR; Police ČR; extraordinary incident; hazard