Posouzení masné užitkovosti u Šumavských ovcí ve stádě Michlova Huť - Nováková, Iva (Jihočeská univerzita, 2012)
V České republice v současné době roste množství chovů ovcí zaměřených na masnou užitkovost. Maso ovcí je totiž velmi kvalitní, a přestože je jeho spotřeba v Čechách minimální, v budoucnu se očekává po tomto produktu mnohem větší poptávka. Převažující zaměření na masnou užitkovost ovcí je u chovatelů způsobeno několika faktory, mezi které patří nenáročnost masných plemen, poměrně snadná technologie chovu a široká škála možností odbytu. Kromě toho je možné tento způsob chovu kombinovat s chovem jiných zvířat a různými výdělečnými aktivitami. Cílem mé bakalářské práce bylo analyzovat úroveň masné užitkovosti v chovu Šumavských ovcí na Michlově Huti. K tomuto účelu jsem použila informace z roku 2009, 2010 a 2011, na základě kterých jsem vyvodila závěry týkající se tohoto chovu ovcí. Na základě získaných dat byla následně přiblížena i ekonomika daného chovu Šumavských ovcí. Z těchto výsledků byla vyvozena základní doporučení v chovu ovcí pro chovatelskou veřejnost Na základě provedené analýzy bylo zjištěno, že největších průměrných denních přírůstků na Michlově Huti dosahovala jehňata v roce 2010, zatímco nejmenší hodnoty jsou zaznamenány v roce 2011. Konkrétně se pak setkáváme v roce 2010 s hodnotou přírůstků 216,39 g/den, která v roce 2011 činila 161,25 g/den. Dalším závěrem je skutečnost, že linie otců neměla ve sledovaném období (2009, 2010 a 2011) významný vliv na přírůstky jehňat. Ekonomika chovu je na sledované farmě velmi příznivá, protože se zde kombinuje chov ovcí s chovem skotu a dalšími různými službami převážně v oblasti zemědělství. Zároveň se na farmě Michlova Huť preferují dlouhodobé strategie týkající se efektivity a produktivity práce.
Analysis of the meat performance of Sumava sheep in herd Michlova Huť
Keywords: chov ovcí; Šumavská ovce; masná užitkovost; hmotnostní přírůstek; ekonomika chovu; sheep farming; Sumava sheep; meat performance; mass increase; breed´s economy