Komunistická strana Československa a parlamentní volby v roce 1925 - Kolařík, Petr (Jihočeská univerzita, 2021)
Předkládaná diplomová práce se zabývá vývojem Komunistické strany Československa vletech 1921-1925, jejím působením ve stranicko-politickém systému první Československé republiky a volbami do Národního shromáždění, které se konaly v listopadu roku 1925, v nichž změřila síly a popularitu s ostatními politickými stranami. Pro Komunistickou stranu Československa se jednalo o první parlamentní volby od svého vzniku. Zaznamenala v nich však obrovský úspěch, když obdržela téměř jeden milion volebních hlasů a stala se tak druhou nejsilnější stranou v celém Československu. Větší pozornost je věnována vnitrostranickým sporům, které doprovázely stranu během jejího vývoje po téměř celá 20. léta 20. století, postojům KSČ vůči státnímu režimu, metodám šíření marxisticko-leninské ideologie v době volební kampaně a výsledkům voleb z komunistického pohledu.
Communist Party of Czechoslovakia and Parliamentary Elections in 1925
Keywords: Komunistická strana Československa; první Československá republika; Bohumír Šmeral; Parliamentary Elections 1925; volební agitace; bolševizace; Communist Party of Czechoslovakia; the first Czechoslovak Republic; Bohumír Šmeral; Parliamentary Elections 1925; electioneering; bolshevization