Lidské zdroje v systému managementu kvality ve vybraném podniku - Fialová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce je zaměřena na lidské zdroje v systému managementu kvality. Cílem práce je posouzení současného stavu lidských zdrojů v systému managementu kvality ve vybrané podniku a na základě zjištěných výsledků navrhnout případná opatření. Tato práce se skládá ze dvou částí teoretické a praktické. Teoretická část popisuje historie a důležité osobnosti spojené s managementem kvality. Dále jsou zde zmíněny tyto termíny: kvalita, management kvality, systém managementu kvality, následně také klady a zápory zavedení tohoto systému a jsou zde také popsány principy a koncepce kvality. Další část je zaměřena na lidské zdroje v systému managementu kvality jejich výcvik, vzdělávání, hodnocení výcviku, certifikaci personálu, motivaci, týmovou práci, atd. V poslední části jsou popsány náklady spojené s managementem kvality. Praktická část je zaměřena na analýzu společnosti v souvislosti s lidskými zdroji v systému managementu kvality. Za prvé byla společnost popsána z hlediska jejího založení, předmětu podnikání, jejich cílů, strategie, politiky, zákazníků, atd. Systém managementu kvality je popsán prostřednictvím certifikátů společnosti, strategie, politiky a cílů kvality. Lidské zdroje jsou popsány v souvislosti s jejich strukturou, vzděláním a pohlavím. Tato část je také zaměřena na jejich vzdělávání, motivaci, týmovou práci, hodnocení, spokojenost a certifikaci pracovníků. Také jsou zde zmíněny náklady vztahující se na vydávání certifikátů a na vzdělávání zaměstnanců. Po této analýze byly vypracovány návrhy. Návrhy jsou zaměřeny na oblast lidských zdrojů v systému managementu kvality a celkově na zlepšení společnosti.
Human resources in quality management system in selected company
Keywords: kvalita; systém managementu kvality; lidské zdroje; vzdělávání; motivace; quality; quality management system; human resources; education; motivation