Trvalá udržitelnost v rozvoji venkova a lidské zdroje - Dvořáková, Martina (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem diplomové práce je analyzovat vliv lidských zdrojů a kultury jejich society ve vybrané obci v souvislosti s trvalou udržitelností vybrané venkovské obce a navržení změn vedoucích ke zlepšení současného stavu. Teoretická část definuje základní pojmy týkající se dané problematiky. Jsou zde charakterizovány zejména pojmy týkající se trvalé udržitelnosti, rozvoje venkova, lidských zdrojů a v neposlední řadě kultury. Praktická část se zabývá samotným výzkumem současného stavu v konkrétní obci. Informace byly získávány jak z primárních zdrojů, mezi které patří zejména dotazníková šetření, vlastní pozorování a rozhovory, tak i ze sekundárních zdrojů, kam lze zařadit elektronické zdroje a literaturu pojednávající o obci. Po zpracování a vyhodnocení všech dat a informací byly učiněny návrhy, které by mohlo zastupitelstvo obce v budoucnosti zrealizovat, což by mohlo vést k trvale udržitelnému rozvoji obce a ke zvýšení kvality života v obci.
Sustainability in Rural Development and Human Resources
Keywords: Trvalá udržitelnost; rozvoj venkova; lidské zdroje; kulturní dimenze; kvalita života; Sustainable development; rural development; human resources; culture dimension; quality of life