Čas jako nutná subjektivní podmínka procesu vnímání - Hunal, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce je zaměřena na popsání vztahu mezi časem a procesem vnímání. Čas je zde chápán jako nutná subjektivní podmínka poznávání. První kapitola se zabývá komplexním pohledem na čas. Čas je zde rozdělen na čas objektivní, čas subjektivní a čas jako nutná subjektivní podmínka poznávání. Druhá kapitola popisuje proces vnímání. Vnímání je nahlíženo jako centrální proces, který na základě zprostředkování podnětů z vnějšího světa neustále vytváří smyslový obraz skutečnosti. Třetí kapitola popisuje, jakým způsobem se čas váže na lidské vnímání. Čas je pokládán za nezbytnou podmínku, jejíž pomocí se věci ukazují v časové posloupnosti.
Time as Necessery Subjektive Condition of the Perception Process
Keywords: objektivní čas; subjektivní čas; pohyb; rytmus; vnímání; smyslové receptory; smyslový obraz skutečnosti; představa; subjektivní svět; vnímání času; objective time; subjective time; movement; rhythm; perception; sensory image of reality; conception; subjective world; perception of time