Josef Úlehla a jeho přínos reformní pedagogice na přelomu 19. a 20 století - Škodová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce pojednává o životě a díle Josefa Úlehly, jeho pedagogické, veřejné, částečně také politické činnosti a jeho působení v Ústředním spolku jednot učitelských na Moravě. V první části je charakterizována doba Rakouska-Uherska a politické a církevní vlivy na školství v ‚qZemích Koruny české''. Dále se práce podrobněji zabývá charakteristikou vzniku a vývoje reformního pedagogického hnutí na Moravě. V druhé části je uveden životopis Josefa Úlehly a jeho výchovně vzdělávací činnosti, které vyvrcholily v jeho osnově ‚qvolné školy''. V závěru práce je shrnut význam a reformátorský přínos výše zmíněného pedagoga a reakce na jeho dílo, nejen jeho současníků, ale také pozdějších pedagogických pracovníků.
Josef Úlehla And His Contribution to Eduactional Reforms at the turn of 19th and 20th Century
Keywords: Pedagogika; přelom 19. a 20. století; reformní pedagogické hnutí; Moravské učitelstvo; Josef Úlehla; volná škola.; education; educational reform movement; Moravian teachers; free school.