Pohled pracovníků kontaktních center na praktikování a význam Harm Reduction - Bacúšanová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce se zabývala pohledem pracovníků na praktikování a význam Harm Reduction. V teoretické části byly vysvětleny některé základní pojmy, nastíněna aktuální situace v na drogové scéně v České republice, popsán legislativní rámec protidrogové politiky a potažmo i Harm Reduction, fungování kontaktních center a streetworku a popsány vybrané služby, o které by se mohlo Harm Reduction v České republice potenciálně rozšířit. Za účelem realizace výzkumu byly provedeny rozhovory s pracovníky kontaktních center ve Středočeském kraji. Rozhovory se zabývaly významem Harm Reduction služeb pro klienta, možností rozšíření těchto služeb a dále postoji laické veřejnosti vůči nim. Dotazováni byli pracovníci kontaktních center, jakožto osoby, které mají ze svého pracovního života zkušenosti s praktikováním Harm Reduction. Hlavním výzkumným kritériem byla podmínka přímé práce s klienty. Výzkumný soubor se skládal celkem z 11 respondentů, z nichž bylo 5 mužů a 6 žen ve věku od 25 do 37 let, různorodého vzdělání a délky praxe. Jednalo se o pracovníky na různých pozicích - kontaktní pracovníci, terénní pracovníci, vedoucí zařízení, koordinátoři programů.
Attitude of contact centres workers towards imlementation and importance of Harm Reduction
Keywords: Drogová závislost; Harm Reduction; injekční jehly a stříkačky; kontaktní centrum; kontaktní práce; problémové užívání drog; terciární prevence; výměnný program; Drug addiction; Harm Reduction; needles and syringes; Harm Reduction Centre; Harm Reduction social workers; problematic drug use; tertiary prevetion; needle exchange programme