Spolková činnost v okrese Chrudim od vydání spolkového zákona do roku 1949 - Dušek, Jiří (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce se zabývá spolkovou činností na Chrudimsku od vydání spolkového zákona v roce 1867 až do vytvoření Národní fronty v roce 1949. V práci je popsána historie spolkového zákonodárství, historie Chrudimi, Chrudimska z vybraných historických lokalit (Chrast, Heřmanův Městec a Hlinsko). Z těchto historických lokalit bylo vybráno několik spolků Divadelních Spolek Tyl Chrast, Kroužek mládenců a dívek Chrast, Kroužek divadelních ochotníků Chrast, Studentský spolek Rudolf Pokorný Heřmanův Městec, Dělnická jednota Hlinsko.
Clubs activity in Chrudim area release from federal law and 1949
Keywords: Chrudim; Chrudimsko; Chrast; Heřmanův Městec; Hlinsko; spolková činnost; spolky; spolkové zákonodárství.; Chrudim; Chrudim; Chrast; Heřmanův Městec; Hlinsko; clubs action; clubs; clubs legislativ.