Vyhodnocení výskytu mastitid ve vybraném chovu mléčného skotu - Liška, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá vyhodnocením onemocnění mléčného skotu zvané mastitidy. Jedná se o zánětlivé onemocnění mléčné žlázy, které patří mezi nejčastější a ekonomicky nejzávažnější onemocnění skotu. Toto onemocnění negativně ovlivňujě celá škála činitelů. Jedním ze snadno zjistitelných ukazatelů zdravotního stavu mléčné žlázy je počet somatických buněk v mléce.
Evaluation of mastitis in selected dairy fading
Keywords: mléčná žláza; mastitida; počet somatických buněk; mammary gland; mastitis; the number of somatic cells