Logistické a materiální zabezpečení vybraných jednotek požární ochrany Středočeského kraje předurčených k řešení mimořádných událostí a krizových situací - Auda, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zabývá logistickým a materiálním zabezpečením vybraných jednotek požární ochrany Středočeského kraje předurčených k řešení mimořádných událostí a krizových situací. Pro tuto diplomovou práci bylo vybráno 40 jednotek požární ochrany Středočeského kraje podle příslušné kategorizace s přihlédnutím k naplnění cíli práce. Pro občany České republiky je včasná a efektivní pomoc to jediné na co při ohrožení mimořádnou událostí myslí a doufají, proto by jednotky požární ochrany České republiky měly být logisticky a materiálně zabezpečeny tak, aby toto riziko ohrožení bylo minimální, popřípadě nevznikalo vůbec. První kapitola teoretické části se zabývá integrovaným záchranným systémem jeho základními a ostatními složkami a jejich následnou koordinací. V další kapitole jsou vysvětleny základní pojmy v oblasti civilní a nouzové připravenosti, dále rozvedena logistika a multikriteriální analýza rizik kraje a jejich rozdělení na tři základní kategorie. V poslední kapitole představuji problematiku hlavních úkolů jednotek požární ochrany, jejich plošného pokrytí, kategorizace, druhu, dále jsou uvedeny předurčenosti na vybrané typy mimořádných událostí, opěrné body Hasičského záchranného sboru České republiky, typové činnosti složek integrovaného záchranného systému při společném zásahu a typizace požárních stanic. Cílem této diplomové práce bylo ,,Provést analýzu logistického a materiálního zabezpečení vybraných jednotek požární ochrany Středočeského kraje, a to podle multikriteriální analýzy rizik kraje, která je zaměřená na budoucí řešení mimořádných událostí a krizových situací". K dosažení cíle diplomové práce byl zvolen kvantitativní výzkum, jehož data byla získána s použitím dotazníkového šetření. Pro diplomovou práci bylo vybráno 40 jednotek požární ochrany Středočeského kraje podle příslušné kategorizace ve Středočeském kraji, kterým bylo rozesláno dotazníkové šetření (Příloha A). Dotazníkové šetření obsahovalo 31 otázek. Výsledky dotazníkového šetření byly vyhodnoceny pomocí grafů. V diskusi je popsáno vlastní zhodnocení logistického a materiální zabezpečení vybraných jednotek požární ochrany Středočeského kraje předurčených k řešení mimořádných událostí a krizových situací, opatřené vlastními argumentačními názory. Závěr diplomové práce popisuje celkové shrnutí práce, návrhy, směr dalšího rozšířeného výzkumu na další dílčí části jednotek požární ochrany Středočeského kraje, dále jsou zde odpovědi na výzkumné otázky, určené pro tuto diplomovou práci. Na závěr je zde popsáno další využití práce pro praxi a vzdělávání.
Logistical and material sources of selected fire rescue service stations in Central Bohemian Region determined to intervene at emergencies and crisis situations
Keywords: Integrovaný záchranný systém; jednotky požární ochrany; multikriteriální analýza rizik kraje; zabezpečení; Integrated rescue system; fire rescue service stations; multi-criteria risk analysis of the region; security.