Jak významné jsou kanibalismus a intraguild predace ve společenstvech vodního hmyzu? - Peroutka, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2011)
Rešerše shrnuje základní poznatky o kanibalismu a intraguild predaci ve společenstvech vodního hmyzu. Zabývá se především rolí velikosti těla kořisti a predátora při kanibalismu a intraguild predaci a tím, jak tyto interakce ovlivňují dynamiku populací a vývoj jedinců. Dále práce hodnotí způsoby detekce kořisti/predátora a antipredační chování jedinců. Teoretickou část práce doplňují laboratorní experimenty na vybraných druzích vážek.
How important are cannibalism and intraguild predation for aquatic insect communities?
Keywords: kanibalismus; intraguild predace; IG predace; velikost kořisti a predátora; role velikosti těla; velikostní distribuce; antipredační chování; způsoby detekce; vážky; populační dynamika; vývoj jedince; cannibalism; intraguild predation; IG predation; predator and prey size; size-dependent; antipredator strategies; mechanisms of detection; dragonflies; population dynamics; individual life histories