Filozofování s dětmi jako způsob výchovy zážitkem ve volném čase - Macků, Richard (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce představuje možnosti a rizika, která vyplývají z kombinace metod výchovy zážitkem a filozofování s dětmi. Po vymezení použitých termínů postupně seznamuje s cíli, charakteristikou a základními metodami výchovy ve volném čase z nichž podrobně představuje výchovu zážitkem a její základní prvky - dramaturgii, dobrodružství, reflexi a hru. Poslední dva jmenované jsou v práci pojaty jako pojící prvky mezi výchovou zážitkem a programem Filozofie pro děti, jehož cíle i metody jsou rovněž podrobně představeny. Následné zamyšlení nad styčnými plochami filozofování s dětmi a zážitkových činností je stěžejní částí práce. V této oblasti jsou řešeny filozofické aspekty hry a reflexe jako možné cesty zážitkově pojatého filozofování. V závěru je naznačeno také možné propojení filozofie a zážitku samotného.
Doing Philosophy with Children as a Way of Experience-Based Leisure Education
Keywords: pedagogika volného času; výchova ve volném čase; výchova zážitkem; zážitková pedagogika; filozofie pro děti; filozofování s dětmi; hra; zážitek; prožitek; zkušenost; učení; výchova; leisure education; experience-based learning; experience; game; Philosophy for children; learning; education