Vyšetření albuminu v moči od mikroalbuminu po ACR z pohledu ambulantní biochemické laboratoře - Švecová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá vyšetřením albuminu v lidské moči a významem tohoto vyšetření v diagnostice. Teoreticky se zabývá způsoby, metodami a interpretací vyšetření albuminu v moči dříve nazývaným mikroalbuminurie (MAU) a v současnosti preferovaným způsobem stanovení poměru albumin/kreatinin (ACR) z pohledu ambulantní laboratoře. Práce je rozdělena na část obecnou a praktickou. Obecná část shrnuje teoretické poznatky o mikroalbuminurii a jejímu vztahu k souvisejícím onemocněním a dále se zabývá metodami analýzy, kde jsou popsány základní používané způsoby stanovení albuminu v moči. Praktická část pak obsahuje popis konkrétního procesu stanovení albuminu v moči v ambulantní biochemické laboratoři. Onemocnění spojená s abnormálním vylučováním albuminu do moči jsou v populaci široce rozšířena. Především se jedná o diabetes mellitus, hypertenzi a onemocnění ledvin. Důležitou součástí bakalářské práce je praktická část shrnující výsledky z praxe. Tato část zahrnuje statistická data získaná v ambulantní laboratoři v letech 2018-2020. Statistická data jsou uvedena v závislosti na vývoji objemu požadavků na vyšetření albuminurie, indikovaných diagnózách a odbornostech ordinujících lékařů. Porovnáním počtů a frekvence vyšetřovaných pacientů je poukázáno na důležitost včasného vyšetření a dalšího monitorování vylučování albuminu do moči (MAU) pro stanovení diagnózy nefropatie, vznikající především následkem diabetu mellitu nebo hypertenze a zahájení náležité terapie tohoto onemocnění.
Examination of albumin in urine from microalbuminuria to ACR from the point of view of an outpatient private biochemical laboratory
Keywords: albumin; mikroalbumin; moč; ACR; diagnóza; léčebný postup; statistická data; albumin; microalbumin; urine; ACR; diagnosis; treatment procedure; statistic data