Historický vývoj venkovských sídel - Slipková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce s názvem "Historický vývoj venkovských sídel" se zabývá především vývojem sídel od pravěku do moderní historie. Popisuje typy staveb v jednotlivých regionech České republiky a shrnuje postupný vývoj a uspořádání venkovských obytných domů. Stejně tak se zabývá i vývojem, kterým si prošly církevní a panské stavby. Podle dostupného materiálu se pozvolna měnily využívané konstrukce i zvláštní prvky lidové architektury, které dávaly stavbám jejich osobitý charakter. Ve vesnickém prostředí se objevovaly především zemědělské usedlosti, jejichž součástí byly hospodářské budovy, proto je jedna z kapitol zaměřena právě na ty nejvýznamnější. Poslední kapitola je věnována ukázce překrásné lidové architektury, která se dochovala v oblasti jižních Čech.
Historical Development of Rural Settlements
Keywords: historie venkova; lidová architektura; konstrukce staveb; zemědělské stavby; panské stavby; rural history; folk architecture; construction of buildings; agricultural buildings; mansions