Tomášova etika ctností z pohledu filosofie a psychologie - Kilbergr, Pavel (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá pojetím etiky ctností v kontextu Teologické sumy. Základy čerpá z klasické filosofie antických myslitelů. Platónovo paralelní pojetí člověka s obcí a jeho prostý systém ctností je prvním pohledem. Druhým pohledem je Aristotelovo členění na rozumové a morální ctnosti, jež téma začíná komplikovat. Stoický přínos poukazuje na slepou uličku dualistického vidění světa a člověka. Tomáš Akvinský navazuje na tuto filosofickou tradici, kterou rozvíjí svým pojetím kardinálních a teologálních ctností. Kardinální ctnosti jsou v člověku zakotveny skrze habity, a proto je vztah habitů, dispozic a způsobilostí klíčovým tématem. Ctnosti jsou tak bytostnou součástí lidské osoby. Psychologie se setkává s tímto tématem skrze psychologii osobnosti, kde paralelou ke ctnostem jsou specifické vlastnosti. Téma ctností je však pro současnou psychologii stále otevřenou otázkou a výzvou.
Thomas ethics of virtues from the philosophical and psychological point of view
Keywords: Etika; ctnosti; habitus; dispozice; způsobilost; kardinální ctnost; teologální ctnost; rozumová ctnost; morální ctnost; prozíravost; spravedlnost; statečnost; uměřenost; osobnost; struktura osobnosti; rys; vlastnost; obecná vlastnost; svědomí; vůle; Ethic; virtue; habit; disposition; adequacy; cardinal virtues; supernatural virtues; intellectual virtues; moral virtues; prudence; justice; fortitude; temperance; personality; structure of personality; trait; inner quality; general quality; conscience; will