Psychické poruchy a jejich vliv na páchání trestných činů. - Veverková, Simona (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce čerpá a dokumentuje informace získané v oblastech psychologických odvětví (psychologie, kriminální psychologie, policejní psychologie a forenzní psychologie), a má poskytovat pohled na problematiku lidské osobnosti, její skladby, psychických poruch a poruch osobnosti. V jednotlivých kapitolách se práce postupně zabývá psychologickým pohledem na osobnost člověka, strukturou osobnosti, poruchami osobnosti a kriminálním jednáním konaným jedincem v souvislosti s psychickou poruchou. V další fázi jsou postupně popisovány specifické poruchy osobnosti, zejména schizofrenie, paranoia, histrionská a antisociální porucha. Práce se rovněž věnuje návykovým a impulsivním poruchám a posledních dvou kapitolách obětem trestných činů a léčebným postupům, které se při léčbě psychických poruch používají. V pracovním textu jsou zahrnuty kazuistiky a grafy, které dokreslují danou problematiku.
Mental disorders and their impact on crime
Keywords: Osobnost; porucha osobnosti; deviace; terapie; Personality; personality disorder; deviance; therapy