Hyperaktivní děti ve škole a v rodině (kazuistická studie) - Kratochvílová, Eva (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce pojednává o problematice hyperaktivních dětí ve škole a v rodině. Teoretická část se zabývá samotným syndromem ADHD. Popisuje jeho definici, etiologii, příznaky, historický vývoj a používání tohoto označení v minulosti. Dále pak obsahuje výčet cha-rakteristických projevů dětí s ADHD, možnosti správné a nesprávné výchovy ze strany rodiny a školy. Práce pojednává také o příprav-ných třídách a popisuje Romskou minoritu. V části praktické jsou pak uvedeny zpracované kazuistiky vybraných dětí přibližně stejné-ho věku (rómských chlapců), různého intelektu, u kterých se obje-vil/y některý/é ze symptomů ADHD.
The hyperactive children at school and family (casuistic study)