Fenotypové charakteristiky a úspěšnost párování koroptve polní (Perdix perdix) - Blažková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce dává do vztahu ornamentové a velikostní charakteristiky jedinců s unikátními daty o průběhu párování u divoce žijící populace koroptve polní. Práce nejen popisuje sekundární pohlavní znaky a jejich variabilitu u samců i u samic, ale především zjišťuje ty ukazatele kvality, které ovlivňují úspěšné párování. Výsledky práce prokazují významný vliv ornamentových charakteristik při úspěšnosti párování u samců a vliv velikosti ornamentu na prsou na kvalitu hnízdního partnera u samic. Diskutována je i strategie nespárovaných samců, kteří však disponují poměrně atraktivní ornamentální výbavou.
Phenotypic traits and pairing success of the Grey Partridge (Perdix perdix)
Keywords: koroptev polní; Galliformes; pohlavní výběr; ornamenty; párování; Grey Partridge; Galliformes; mate choice; sexual ornaments; pairing success