Činnost Pyrotechnické skupiny Policie ČR při nahlášení bombového útoku v nákupním středisku - Mach, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2009)
Jako téma své bakalářské práce jsem zvolil ''Činnost pyrotechnické skupiny Policie ČR při nahlášení bombového útoku v nákupním středisku (v rámci Jihočeského kraje)'', protože pracuji u Zásahové jednotky Policie ČR a s činností všech složek během zásahů, nejen při nahlášení teroristického útoku, se setkávám při výkonu svého zaměstnání. Zvolil jsem práci pyrotechniků, neboť se domnívám, že právě na jejich výkonu závisí úspěch celého zásahu při nahlášení bombového útoku. Jak jsem již měl možnost se osobně přesvědčit, práce pyrotechnika je neobyčejně náročná vzhledem k nutné odbornosti a rizikovosti a je nutné si uvědomit, že tito lidé jsou téměř každý den v ohrožení života, aby pomohli zamezit možným hrozbám. Pyrotechnici v Jihočeském kraji jsou odborníci ve svém oboru, ale domnívám se, že jejich kvality nemohou být někdy plně využity kvůli problematické komunikaci s ostatními složkami Policie ČR, Integrovaného záchranného systému a civilními zaměstnanci objektů, které mohou být ohroženy bombovým útokem. Proto jsem svou práci rozdělil do několika částí - nejprve se budu zabývat teoretickými poznatky o práci pyrotechniků a o náročnosti jejich práce nejen při zásahu, s důrazem na nutnost spolupráce s ostatními složkami. Poté zpracuji praktické postupy, které začínají převzetím oznámení a končí zásahem pyrotechnické jednotky ve spolupráci s ostatními složkami záchranného systému. V poslední části práce se zaměřím na navržení způsobu řešení tohoto problému vzájemné spolupráce, který se konkrétně týká pyrotechnické skupiny v Jihočeském kraji. Svou prací bych chtěl poukázat na to, jak důležitá je právě spolupráce a komunikace všech složek integrovaného záchranného systému při zásazích, kdy jde o ohrožení životů mnoha lidí. Rád bych také popsal práci pyrotechniků-profesionálů, kteří svými schopnostmi a odvahou chrání životy ostatních spoluobčanů. Kromě toho se též chci dotknout problému informovanosti veřejnosti, co se týče problematiky bombových útoků.
Activities of Special pyrotechnical squad of Police of CR during hypermarket bomb-attack
Keywords: Pyrotechnik; Výbuch; Výbušnina; Nástražný výbušný systém; Podezřelý předmět; Pyrotechnická prohlídka; pyrotechnist; explosion; explosive; planted explosive system; suspect thing; pyrotechnical search