Účtování a evidence dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku v účetních programech - Mráz, Jakub (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato diplomová práce je zaměřena na oblast dlouhodobého majetku, zvláště na účtování o něm v rozdílných účetních programech. Zabývá se výhodami a nevýhodami každého z účetních programů. První část práce popisuje dlouhodobý majetek z účetního a daňového hlediska, zejména způsoby jeho pořízení, ocenění, vyřazení a odpisování. Podklady pro tuto část jsou čerpány zejména z doporučené a ostatní odborné literatury. Druhá část práce vychází ze znalostí získaných během zpracování teoretické části, zaměřuje se na jednotlivé softwary, zejména na možnosti účtování a evidence dlouhodobého majetku v nich. Těmito programy jsou Money S3 a Stereo Ježek. Oba programy jsou značně rozdílné, jelikož každý z nich využívá rozhraní odlišných operačních systémů. Při analýze programu Stereo Ježek vycházím ze zkušeností získaných během studia na Obchodní akademii v Českých Budějovicích. Při rozboru tohoto software jsem též užil zkušenosti od učitelů vyučujících na této střední škole, kteří přicházejí s programem každý den do kontaktu. Studenti pracují s tímto programem po dobu jednoho roku. Druhým zkoumaným účetním programem je Money S3, při jehož analýze jsem vycházel ze zkušeností získaných během studia na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a znalostí pracovníků účetní firmy zpracovávající účetnictví právě v tomto programu. Výstupem práce je porovnání výhod a nevýhod každého z vybraných účetních programů. Z výsledků diplomové práce jasně vyplývá, že Money S3 vyniká modernějším zpracování a je komplexnějším, než Stereo Ježek. Na druhou stranu je třeba říct, že software Stereo Ježek je plnohodnotným účetním programem plně vyhovujícím potřebám většiny malých a středních účetních jednotek, jelikož nalezené problémy nemají zásadní vliv na evidenci a účtování dlouhodobého majetku. Příkladem může být nepřehledná nápověda, která může dělat problémy zejména uživatelům přicházejícím s programem poprvé do kontaktu. Nicméně oba jsou plně konkurenceschopné na českém trhu účetních programů, vynikají zejména dlouhodobými zkušenostmi autorů a širokou zákaznickou podporou.
Recognition and registration of tangible and intangible fixed assets in accounting programs
Keywords: Dlouhodobý majetek; Odpisování; Účetní jednotka; Účetní software; Technické zhodnocení; Long-term asset; Depreciation; Accountig entity; Software for accounting on PC; Technical improvement