Využití membránových procesů při výrobě piva - Kameníková, Magdaléna (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem této bakalářské práce vytvoření literární rešerše o problematice využití membránových technologií v pivovarnictví. V první části se práce zabývá samotnou výrobou piva s důrazem na užívané filtrační procesy a historií jejich využití. Druhá část představuje výčet hledisek dělení samotných membránových procesů a typy užívaných membrán a membránových technologií včetně příkladů využití především při výrobě piva, případně v dalších potravinářských výrobách se zaměřením na výrobu nápojů. Popisuje jejich zásadní fyzikální a chemické vlastnosti, které zajišťují jejich funkčnost a předurčují možnosti využití. Poslední část práce pojednává detailně o membránových technologiích využívaných při specifických procesech při výrobě piva, například dealkoholizaci piva, separaci piva z odpadních kvasnic nebo studené stabilizaci, s důrazem na popis samotných procesů, používaných filtrů a srovnání s dalšími využívanými metodami.
The use of membrane processes in beer production
Keywords: membránové procesy; pivo; pivovarnictví; filtrace; membrane processes; beer; brewing; filtration