Produkty živočišného původu a jejich uplatnitelnost na farmářských trzích - Tesařová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2013)
Výroba i prodej živočišných produktů musí splňovat předepsaná legislativní pravidla. Výrobci, prodejci i pořadatelé jsou povinni je dodržovat. Dotazníkový průzkum byl prováděn místním šetřením v době konání trhů, telefonickým dotazováním a prostřednictvím e-mailu. Šetření bylo prováděno v Jihočeském kraji. Zaměřeno bylo na výrobce masných a mléčných potravin. Bylo zjištěno, že na farmářských trzích jsou převážně nabízeny mléčné produkty z ovčího a kozího mléka. Mléko je prodáváno minimálně, z důvodu své krátké a obtížné údržnosti. Poptávka po čerstvém mase je vysoká, avšak to je farmáři na trzích nabízeno v menší míře. Převážná část chovatelů zprostředkovává prodej masa ze dvora, na základě závazných objednávek.
Food products and their marketing on farming markets
Keywords: Legislativa; mléčné produkty; maso; Legislature; dairy products; meat