Integrace žáků s poruchami učení do základních škol - Ignatidisová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá problematikou integrace dětí se specifickými poruchami učení do běžných základních škol. Teoretická část je zaměřena na jednotlivé druhy specifických poruch učení a jejich reedukaci, dále na samotný proces integrace, jak by měl probíhat a jaké faktory jej ovlivňují, také na individuální vzdělávací program, který se k této záležitosti váže. Praktická část zahrnuje výzkum provedený dotazníkovou metodou, který proběhl na 6 základních školách. Respondenty byli učitelé 1. i 2. stupně, různých aprobací. Cílem bylo zjistit, zda je z pohledu pedagogů integrace výhodná či nikoliv a jaký mají na tuto problematiku pohled. Dále jsou ve výzkumné části uvedeny 2 kazuistiky žáků základní školy se specifickou poruchu učení, pro názorný příklad toho, kdy integrace dětí s SPU funguje a kdy nikoliv.
Integration of pupils with learning diorders to the basic schools.
Keywords: integrace; specifická porucha učení; individuální vzdělávací plán; Integration; specific learning disorder; individualized education plan