Ošetřovatelská péče u dětí s pneumonií - Hrušková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Záněty plic stále patří mezi nejčastější a nejzávažnější onemocnění v dětském věku. V České republice postihuje zápal plic ročně kolem 30 000 dětí ve věku do pěti let. Celkově zápalem plic onemocní ročně až 100 000 Čechů. I dnes na pneumonie určité procento dětí umírá. Klinický obraz se u akutních pneumonií v posledních letech změnil. Ubylo bakteriálních pneumonií a přibylo pneumonií virového původu. V teoretické části bakalářské práce je uvedeno rozdělení a rozdíly onemocnění pneumonií u dětí, je poukázáno na stálé nebezpečí této nemoci a je zde uveden i přehled poskytované ošetřovatelské péče u dětí s tímto onemocněním. V praktické části výzkumného šetření byly stanoveny 2 cíle, a to zjistit jednak, jaká ošetřovatelská péče u dětí s pneumonií je v současné době poskytována, a jednak míru edukace a znalosti rodičů takto nemocných dětí v domácím prostředí. Na tomto základě byly stanoveny 3 hypotézy. H1: Ošetřovatelská péče u dětí s pneumonií je zaměřena na specifiku daného onemocnění. H2: Rodiče dětí jsou edukováni o ošetřovatelské péči u dětí s pneumoniemi v domácím prostředí. H3: Rodiče dětí mají přehled o prevenci před onemocněním ? pneumonií. Údaje byly zjišťovány metodou kvantitativního výzkumného šetření ve dvou pražských nemocnicích, a to FN Motol a v Nemocnici Na Bulovce na pediatrickém oddělení. Kvantitativní šetření bylo prováděno pomocí dotazníků pro sestry a pro rodiče hospitalizovaných dětí na dětských odděleních FN Motol a Nemocnice Na Bulovce. Výzkumný soubor tvořily hospitalizované děti od 0 do 19 let a jejich rodiče. Dále sestry pracující na pediatrickém oddělení obou nemocnic. Sběr dat probíhal od ledna 2012 do března 2012. Výzkumné šetření v praxi potvrdilo, že ošetřovatelská péče je sestrami poskytována na odpovídající úrovni, je přizpůsobena věku dítěte a zvládnutí úkonů rodiči. Informace, edukace, poučení jsou poskytovány i přes často krátkou dobu hospitalizace dítěte v dostatečné míře. Výzkumným šetřením zaměřeným na rodiče hospitalizovaných dětí bylo zjištěno, že vzhledem ke zdravotnímu stavu svého dítěte velmi ochotně spolupracují, učí se, dříve než jsou propuštěni do domácí péče, zvládnout úkony v péči o dítě v domácím prostředí. Výzkumné šetření ukázalo, že nedostatkem je zapamatování si všech informací. Zde by rodiče uvítali více tištěného materiálu o onemocnění, domácí péči a podrobnější prevenci. Výsledky této práce lze využít pro rodiče i ošetřující personál jako přehled o onemocnění pneumonií u dětí a ošetřovatelské péči věnované těmto dětem, jelikož tomuto tématu je v literatuře zvláště u dětí věnována menší pozornost než u dospělých a kompletní přehled i s návodem péče o dítě s pneumonií zatím není podrobněji uceleně rozepsán. Výstupem je informační brožura pro rodiče dětí s tímto onemocněním zaměřená především na péči o dítě.
Childrenś nursing care with pneumonia
Keywords: pneumonie; zápal plic; ošetřovatelská péče; edukace; prevence; ochrana dětí před onemocněním; sestra; pneumonia; lung fever; nursing care; education; prevention; protection of children against disease; nurse