Zpracování dat v účetních programech - Dvořáková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Hlavním cílem práce je porovnat a zhodnotit zpracování účetních dat ve dvou vybraných programech. První část práce je zaměřena na literární přehled o probírané tematice. Ta se týká historického vývoje účetnictví včetně jednotlivých fází vývoje. Dále popisuje ekonomické informační systémy a obecná kritéria pro správný výběr účetního programu pro firmu. V druhé části jsou oba programy nejprve charakterizovány. Práce poté popisuje způsob zpracování účetních dat v modulech Ekonomu a Pohody. Analýza probíhá v modulu fakturace, sklady a mzdy. Podle výsledků zpracování zhodnocuje oba programy a porovnává způsob práce v nich. V další části práce jsou uvedeny výhody a nevýhody, které mají uživatelé z tohoto způsobu zpracování účetnictví. Posledním bodem je charakteristika konkrétní firmy včetně jejích požadavků na účetní systém. Na základě cenové kalkulace obou programů, je podniku doporučen systém pro zpracování účetních dat.
Data processing in accounting programs
Keywords: účetní program; účetnictví; informační systém; zpracování dat; účetní modul; program Pohoda; program Ekonom; accounting program; accountancy; information system; data processing; accounting module; software Pohoda; software Ekonom