Romské centrum v Jihlavě a vzájemné vztahy českých a romských dětí - Střechová, Martina (Jihočeská univerzita, 2007)
V úvodní části své práce jsem se zaměřila na původ i historii Romů i na našem území a na tradiční způsob života, kulturu a jazyk. Další kapitola se zabývá Romy v České republice, jejich demografickou situací, aktuálními problémy, institucionálním a politickým rámcem romské integrace a vzděláním Romů. Za ní následující kapitola je věnovaná Romům v Jihlavě, jejich situaci v tomto městě, organizacím, které se zajímají o jejich problematiku, základním školám a Střední romské škole sociálně právní. Další část práce jsem věnovala Romskému centru při Oblastní charitě v Jihlavě, kde je podrobněji uveden jeho program pro romské i neromské děti a volnočasové aktivity. Cílem mé diplomové práce je zjistit: 1) Jaké jsou vzájemné vztahy romských a českých dětí. 2) Co vede romské děti k tomu, že chodí do Romského komunitního centra v Jihlavě.
The Rom-centre in Jihlava and the mutual relations between Czech and Roma children
--------------
Keywords: Romové; Romské centrum; romské děti; volnočasové aktivity; Klubíčko.; The Romanies; the Romcentrum; Roma childern; the Center´s leisure activities; the ball