Etika v účetní profesi - Dichtlová, Anna (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem mé bakalářské práce bylo poukázat na obecné principy požadavků na účetní profesi, na možnosti navozující střet profesních a zaměstnaneckých zájmů a možnosti zneužití. Zároveň jsem charakterizovala rizika ohrožující nezávislost. Mezi nejčastější patří riziko vlastní zainteresovanosti nebo riziko spřízněnosti. Měli bychom zvážit také riziko kontroly po sobě samém, riziko protekčního vztahu a riziko vydíratelnosti. Zástupci účetní stejně jako auditorské profese by měli splňovat požadavky jako je věrohodnost informací, profesionalita v oboru, vysoká kvalita bezúhonnost, objektivita, respektování důvěrného charakteru informací a profesní jednání. Ve své práci uvádím konkrétní příklady účetních podvodů jako důsledků porušení požadavků na profesi, střetu zájmů nebo rizik ohrožujících nezávislost. Popisuji i příklady prevence finančních podvodů.
Ethics In Accounting Career
Keywords: Etika v účetnictví; požadavky na účetní profesi; finanční podvod; rizika ohrožující nezávislost; Accounting Ethics; Claims on Accounting Profession; Financial Fraud; Independence Threats