Analýza produkčních ukazatelů u jatečných prasat ve vybraném podniku - Dvořák, Josef (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce bylo charakterizovat růst, výkrmnost a jatečnou hodnotu prasat a faktory na ně působící. Pozornost byla věnována i zatřídění jatečně upravených těl prasat v SEUROP systému. Ukazatele výkrmnosti byly sledovány u celkem 20 turnusů za období od ledna roku 2014 do dubna 2015. Průměrný počet prasat v 1 turnusu byl 471,3 ks. Průměrná hmotnost při naskladnění byla 26,9 kg, průměrná doba výkrmu trvala 106,7 dní, průměrná porážková hmotnost byla 112,7 kg, průměrný denní přírůstek byl dosažen 0,81 kg/kus/den, průměrná spotřeba kompletní krmné směsi na 1 krmný den byla 2,19 kg, průměrná spotřeba kompletní krmné směsi na 1 kg přírůstku byla 2,72 kg a průměrné ztráty úhynem za období výkrmu činily 2,26 %. Do sledování jatečné hodnoty bylo zařazeno celkem 2 737 jatečně upravených těl prasat. Prasata byla poražena na jatkách A a na jatkách B. Průměrná hmotnost jatečně upraveného těla byla 89,2 kg. Průměrný podíl svaloviny byl odhadnut na 57,7 %. Do třídy S bylo zařazeno 446 jatečně upravených těl (16,3 %) s průměrným podílem svaloviny 61,3 %, do třídy E bylo zařazeno 1 870 jatečně upravených těl (68,3 %) s průměrným podílem svaloviny 57,9 % a do třídy U náleželo 421 jatečně upravených těl (15,4 %) s průměrným podílem svaloviny 53,5 %. Bylo zjištěno, že zvýší-li se hmotnost jatečně upraveného těla o 1 kg, sníží se podíl svaloviny o 0,12 %.
Slaughter pigs production indicators analysis for a pre-selected abattoir
Keywords: prase; výkrm; jatečná hodnota; porážková hmotnost; SEUROP systém; pig; fattening; slaughter value; slaughter weight; SEUROP system