Reading Teresa of Avila through Aquinas: on the Soul, Spiritual Development and Knowledge - Kutarňová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato práce je rozdělena na dvě velké části. V první z nich předkládám interpretaci stěžejních děl sv. Terezie z Ávily, která vychází z principů moderní hermeneutiky. Tato interpretace představuje učení sv. Terezie jako učení, které je napříč korpusem jejích děl komplexnější a konzistentnější, než se obecně má za to. Dále ukazuje, že její nauka o duši a duchovním životě sleduje obecný vzorec třech stupňů duchovního života a její učení získá netušené rozměry a hloubku, jestliže její texty čteme prismatem teologicko-filosofického myšlení Tomáše Akvinského. Práce zároveň poukazuje na paralely mezi oběma učiteli církve. Tuto část lze považovat za jakousi případovou studii významné mystičky. Na tuto interpretační část úzce navazuje část druhá, v níž si kladu obecnější otázky filosofického řádu. Ptám se v ní po povaze mystického života, zejm. po roli intelektu a vůle v této fázi duchovního vývoje; po povaze mystického poznání (vědění) a mystického manželství. Originalita práce se ukazuje jak v neotřelé interpretaci Tereziiných textů, tak v představení paralel a styčných bodů mezi učením obou postav.
Reading Teresa of Avila through Aquinas: on the Soul, Spiritual Development and Knowledge
Reading Teresa of Avila through Aquinas: on the Soul, Spiritual Development and Knowledge
Keywords: Terezie z Ávily ? Tomáš Avinský ? duchovní život ? mystické poznání ? mystické manželství ? intelekt ? vůle; Teresa of Avila ? Thomas Aquinas ? Spiritual life ? Mystical Knowledge ? Mystical Marriage Intellect ? Will