Orthopantomografie - Marušáková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Orthopantomografie je neinvazivní rentgenové vyšetření, patřící v dnešní době k vyšetřením první volby pro dobrou dostupnost a přijatelnou radiační zátěž vzhledem k samotné výtěžnosti. Orthopantomogram je sice "jen" 3D obraz převedený do 2D zobrazení, avšak přináší velké množství informací o stavu chrupu a přilehlých struktur. Jeden snímek stačí, aby lékař stomatolog mohl rozhodnout o diagnóze, léčbě, popř. nasměrování na další odborná pracoviště. Základem obecné části je definice OPG, popis principu i samotné metody. Dále práce obsahuje podrobný anatomický popis zubu, specifika orientačních linií a rovin pro dutinu ústní. Jsou zde zmíněny různé typy OPG přístrojů, vyjmenované výhody i nevýhody, či limitace orthopantomografie. Další část popisuje samotné vyšetření. Instruktáž pacienta s ohledem na jeho věk i schopnosti, příprava před snímkováním, nastavení. Je rozebrán vznik jednotlivých artefaktů a stínů, možnosti jejich ovlivnění či neovlivnění personálem. Podkladem pro praktickou část jsou data shromážděná ze dvou OPG pracovišť během tří let. První samostatné pracoviště poskytuje vyšetření pro téměř 60 ambulancí. Druhé, menší, je součástí skiagrafie, OPG se provádí pro 13 ambulancí. Celkovým objemem budou tato pracoviště nesrovnatelná. Je stanovena hypotéza o podobnosti obou pracovišť z hlediska zastoupení pacientů v jednotlivých věkových kategoriích. Z vypracovaných tabulek a grafů je zřejmý celkový objem na obou pracovištích, je spočítán průměr pacientů v jednotlivých týdnech a letech na pracovištích. K porovnání podle věku (nejprve celý objem pacientů, pak snížený o pacienty pro otrhodoncii) je vybrán chí-test. Je zjištěno, že si pracoviště podobná nejsou. Výsledky slouží jako podklad pro další statistické zpracování majiteli obou pracovišť. Informace z úvodu práce je možné využít jako studijní materiál pro zvýšení vzdělanosti radiologických asistentů.
Orthopantomography
Keywords: orthopantomogram; status (dentice); parabola; orthopantomogram; status (dentition); the parabola