Technologické a ekonomické aspekty výroby pelet z fytomasy pro spalování - Karlík, Petr (Jihočeská univerzita, 2012)
Hlavním cílem této bakalářské práce je zhodnocení technologických aspektů výroby pelet z fytomasy pro spalování. Práce představuje pelety, palivo vyrobené z biomasy, jako obnovitelný zdroj s ohledem na ochranu životního prostředí, klady a zápory jejich využití. Jako konkrétní příklad je zde hodnocena výroba v peletizační lince v Březnici v okrese Příbram. Dále je hodnocena ekonomická stránka výroby pelet, porovnání tržních a nákladových cen, náklady na technologii, suroviny a další doprovodné investice. Technologie a zpracovávaný materiál jsou následně porovnávány s jinými druhy výroby pelet.
Technological and economical aspects of production of fytomas pellets for burning
Keywords: pelety; biomasa; peletizační linka; ekonomická analýza; pellets; biomass; pelletizing line; economic analysis