Maedi-visna ovcí - genetické aspekty vnímavosti/odolnosti k onemocnění - Štoidl, Petr (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce je zaměřena na zhodnocení míry korelace mezi výskytem onemocnění Maedi-visna a polymorfismem na 35. pozici genu pro transmembránový protein TMEM154 u ovcí. Výskyt onemocnění Maedi-visna u ovcí byl stanoven pomocí sérologické metody ELISA v laboratoři Státního veterinárního ústavu Jihlava a k určení polymorfismu genu TMEM154 byly použity molekulární metody PCR a sekvenování. Provedeným výzkumem byla prokázaná souvislost mezi výskytem Maedi-visna viru a polymorfismem genu transmembránového proteinu TMEM154 u ovcí. Hlavním přínosem této práce je možnost eradikace Maedi-visna viru vyřazováním ovcí s méně odolným genotypem.
Maedi-visna - genetic aspects of susceptibility / resistance in sheep
Keywords: Lentiviry malých přežvýkavců; Maedi-visna virus; Progresivní pneumonie ovcí; TMEM154; polymorfismus; SNP; ovce; Small ruminant lentivirus; Maedi-visna virus; ovine progressive pneumonia; TMEM154; polymorphism; SNP; sheep