Sledování farmaceutik a produktů osobní péče od zdrojů až po recipienty - Bořík, Adam (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato disertační práce pojednává o vývoji a porovnání analytických metod pro potřeby environmentálního výzkumu osudu farmak a produktů osobní péče v recipientech a relevantních matricích. Zvláštní zřetel je dán na aplikaci pokročilé ionizační techniky LDTD-APCI pro přímou introdukci vzorku do hmotnostního spektrometru a vzájemnému porovnání výsledků z odlišných hmotnostních spektrometrů a také porovnání s konvenčními LC metodami. Prezentované výsledky reflektují vhodnost techniky pro aplikaci v environmentálním výzkumu z důvodu rapidního zkrácení celkového času analýzy vzorků a redukci nutných kroků k jejich přípravě a současně také shrnují limitující faktory vyvinutých metod.
Tracing pharmaceuticals and personal care products (PPCPs) from sources to recipients
Keywords: Farmaka a produkty osobní péče; vodní prostředí; biologická matrice; ambientní ionizační techniky; hmotnostní spektrometrie; příprava biologických vzorků; kapalinová chromatografie; Pharmaceuticals and personal care products; water environment; biotic sample matrix; ambient ionization; mass spectrometry; sample preparation; liquid chromatography