Pronunciation standard awareness and consistency in Czech speakers of English: British vs. American English - Unger, Filip (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá schopností českých uživatelů angličtiny rozpoznávat rozdíly ve výslovnosti britské a americké angličtiny, a tím, do jaké míry se tato jejich schopnost promítá do jejich vlastní výslovnosti. V první části práce tedy určuji a popisuji hlavní odlišnosti obou těchto regionálních standardů. Ve druhé části pak za pomoci rozhovoru, předložení textu k předčítání a předložení dotazníku k nahrávkám rodilých mluvčích výše zmíněných standardů subjektům, zpracovávám poznatky o zkoumaných proměnných. Závěrem práce je praktické doporučení pro výuku výslovnosti angličtiny v České Republice a uvedení možností rozšíření práce.
Pronunciation standard awareness and consistency in Czech speakers of English: British vs. American English
Keywords: čeští uživatelé angličtiny; výslovnost; regionální standardy anglického jazyka; schopnost rozpoznat rozdíly; odlišnosti ve výslovnosti; nahrávky rodilých mluvčí; doporučení pro výuku výslovnosti anglického jazyka; výzkum; Czech users of English; pronunciation; English regional standards; ability to distinguish differences; differences in pronunciation; recordings of native speakers; recommendations for the teaching of English pronunciation; research