Motivace dobrovolných terapeutů k poskytování psychoterapie v projektu Sociální klinika - Abramčuková Semrádová, Iva (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá tématem motivace u dobrovolných terapeutů v projektu Sociální klinika, který poskytuje krátkodobou psychoterapii lidem v tíživé životní situaci a nemohou si běžně dostupnou terapii z finančních důvodů dovolit. Hlavním cílem bakalářské práce je zmapovat motivační strukturu dobrovolných terapeutů k jejich dobrovolnické činnosti. Teoretická část charakterizuje a definuje dobrovolnictví, popisuje přístupy motivace k dobrovolnictví a blíže přibližuje projekt Sociální klinika. Jádrem praktické části je případová studie dané organizace, která přináší díky kvantitativnímu i kvalitativnímu výzkumu bližší poznání motivace dobrovolníků. Výzkumný vzorek tvořilo 64 dobrovolných terapeutů z projektu Sociální klinika (totální výběr) a kvalitativní zkoumání bylo provedeno u sedmi z nich (4 ženy, 3 muži). Při sběru dat byl využit dotazník VFI (Volunteer Functions Inventory) a polostrukturovaný rozhovor. Výsledky šetření ukazují, že v motivaci dobrovolníků v projektu Sociální klinika má určité zastoupení všech 6 základních motivů v tomto pořadí: hodnoty, porozumění, sociální vztahy, posílení, kariéra, obrana. Největší zastoupení bylo prokázáno u hodnotové motivace, která je charakterizována altruismem a humanitární pomocí druhým. Dalším motivem, který se objevil jako významný u dobrovolných terapeutů, je motiv porozumění, který vyjadřuje potřebu získávat nové učební zkušenosti a rozvíjet dosavadní dovednosti. Ostatní motivy nebyly pro terapeuty tolik významné. Bakalářská práce dále přináší hlubší pohled na nejvíce zastoupené motivy a také sleduje jakou tendenci má motivace terapeutů podle délky jejich dobrovolnické činnosti a podle délky jejich psychoterapeutické praxe.
Motivation of the voluntary therapists for providing psychotherapy in a project of The Social Clinic
Keywords: dobrovolnictví; dobrovolník; motivace; motivace k dobrovolnictví; Sociální klinika; volunteering; volunteer; motivation; motivation for volunteering; The Social Clinic